Yeni bir ev kiralamayı veya satın almayı isteyenlerimiz için; evin konumu, binanın yaşı, odaların büyüklüğü, odaların sayıları vs. gibi sayısız etkenleri kolaylıkla arayıp bulan ve ev sahibi ile alıcı-kiracı arasında köprü görevi sağlayan emlakçılar, emeklerinin karşılığı olarak emlakçı komisyonu alır. Peki, bu emlakçı komisyonu ne kadar olmalıdır, nasıl hesaplanır ve kimler öder? İşte bilmeniz gereken bütün soruların cevapları…
Ev sahibi ile alıcı arasında köprü görevi gören emlakçılar, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2’si ev sahibinden, yüzde 2’si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır. Yönetmeliğin 20. Maddesinde yer alan ilgili maddeler şu şekildedir:
• Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.
• Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.
• Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.
Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?
Satın alınacak bir konutun bedelinin 400 bin lira olduğunu varsayarsak 400 bin lira tutarındaki konutun;
-Yüzde 2 (8000) + Yüzde 18 KDV’si (1440) alıcıdan, Yüzde 2 (8000) + 18 KDV’si de (1440) satıcıdan olmak üzere toplamda 18 bin 880 lira emlak komisyon bedeli ortaya çıkar.
Kiralanan konutun bedelinde ise bu durum; taşınmazın bir aylık kira bedeli, emlakçının komisyon bedeline eşittir. Yani aylık 2000 lira kirası olan bir taşınmaz için taşınmazı kiralayan taraf, 2000 lira emlakçı komisyonu öder.
EMLAKÇI KOMİSYONUNU KİMLER ÖDER?
Peki, ev sahibi emlakçıya komisyon verir mi ? Pek çok uygulamada ev sahipleri emlakçıya komisyon ödemek istemese de son dönemlerde artış gösteren kurumsal firmalar sayesinde emlakçı komisyonları artık standartlaşmış ve yasal duruma gelmeye başlamıştır.
Öncelikle emlakçı aracılığıyla kiraladığınız ve sattığınız ya da satın aldığınız her gayrimenkul için artık imzaladığınız sözleşme doğrultusunda emlakçı komisyonunu ödemeniz gerekiyor. Yani, konut satın alımında ödenmesi gereken komisyon; yukarıda da bahsettiğimiz gibi artık hem ev sahibi hem de alıcı için zorunluluk teşkil etmeye başlamıştır. Kiralanan konut işlemlerinde ise aksi bir anlaşma yoksa komisyon, yalnızca kiracı tarafından sağlanmaktadır. Yani, yönetmeliğe göre komisyonu vermemeniz durumunda; emlakçı, yasal haklarını kullanarak parayı sizden tahsil etme hakkına sahiptir.
YAZI KAYNAĞI: EMLAKJET